Välkommen till Lundatolft!

Lundatolft är ett äldre namn för Lunda församling i Uppland. Som ligger alldeles öster om flygplatsen Arlanda i Sigtuna kommun.

Kort historik

Redan på vikingatiden var Lunda en naturlig mötesplats med vattenvägar åt tre håll, söder ut mot Sollentuna, nordväst mot Uppsala och öster mot Åkersberga. Vid mötesplatsen fanns folklandets tingsplats och troligtvis en helig Lund, därav socknens namn. Hantverkare slog sig ner i Lunda och en handelsplats Folklandstingstaden växte fram och den började konkurrera med Sigtuna trots att Kungliga påbud försökte förhindra det och få hantverkarna att flytta. Men den troligaste orsaken till att handelsplatsen försvann var landhöjningen. Den gjorde att vattenvägarna grundades upp och fick folket att mötas på andra platser. Sedan slumrade Lunda som en vanlig landsbygdsförsamling fram till Arlanda började byggas på 1950 talet för att nu ha blivit en av Sveriges största mötesplats.

Innehåll

På denna site försöker jag publicera historik information om Lunda i samarbete med Lunda Hembygdsförening Hembygdsföreningen har sedan 1970 talet samlat information som jag delvis publicerar här. Bla annat har man genomfört en stor studiecirkel om Lunda på 1920 talet, torpinventering, sammanställning om hantverkare m.m. Man har även gett ut några skrifter. Min mor Astrid har grävt i många arkiv och kyrkböcker efter torpare, soldater och gårdsägare. Det senare publicerat här. Resterande uppgifter har jag samlat på mig under årens lopp från olika källor. Då det publiceras mer och mer historisk information på nätet så har jag även försökt samla länkar till information som berör Lunda.

Bildarkiv

Vålsta affär, Mörby till vänster med gamla kvarnen och den nya kvarnen till höger. Vykort tagit före 1903.

Jag har börjat samla på bilder från Lunda, tanken är att skapa ett digitalt bildarkiv med fotografier fram till 1970 talet i samarbete med Hembygdsföreningen. Så har ni några lämpliga bilder eller vykort hör gärna av er.

Författaren

Vem jag är? Jag heter Ove Walter född i Lunda och uppvuxen på gården Lejden som vi bott på i fyra generationer. Bor numera i Jakobsberg.
Några av mina intressen är historia, hembygds- och släktforskning och datorer så med den mixen har jag skapat lundatolft.se.

Har ni synpunkter, åsikter eller något som ni tycker skulle passa på denna site hör gärna av er till: info@lundatolft.se

Välkommen!